Натомість новітні технології геномного аналізу дозволили остаточно встановити, що смерть німецького композитора від отруєння свинцем є лише давнім міфом.
Дивіться також У Нью-Йорку запрацював перший портал до Дубліна: кадри, які вражають
Що показало нове дослідження
Нове дослідження пасма волосся Бетховена встановило, що його організм дійсно був отруєний свинцем.
Водночас концентрація цього металу виявилася недостатньою, щоб бути причиною смерті композитора. Відомо, що в одному зі зразків митця концентрація свинцю була в 64 рази вище за норму, а в другому – його концентрація перевищила верхню допустиму межу в 95 разів. Крім того, в обох зразках рівні ртуті та миш'яку також перевищували показники, прийнятні для здорової людини.
Такі рівні свинцю зазвичай пов'язані зі шлунково-кишковими та нирковими захворюваннями, а також спричиняють зниження слуху, але не вважаються достатніми, щоб бути єдиною причиною смерті,
– пояснили дослідники.
Вчені також додали, що у ті часи люди активно використовували свинцевий посуд.